Veelgestelde
vragen

Wil je een openbaar oplaadpunt aanvragen? Bekijk dan hier de meest gestelde vragen en dien een aanvraag in.
Publieke laadpaal

Hoe werkt elektrisch laden?

Om te kunnen laden heb je een elektrische aangedreven auto, een oplaadpaal, een elektrische laadpas en een kabel nodig. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen om het elektrisch laden nog makkelijker te maken. Wanneer je een elektrische auto hebt, kun je gebruik maken van een app voor de iPhone waar alle oplaadlocaties in staan opgeslagen. Ook bestaat er een Layar-app. Met deze app kun je met de camera van je iPhone in de omgeving rondkijken en zie je gelijk waar in de buurt een oplaadpaal staat.

Hoe snel je elektrische auto oplaadt is afhankelijk van hoe leeg je accu is en hoe snel jouw auto kan laden. Wanneer je de auto thuis oplaadt met een 220V-aansluiting moet je ongeveer rekenen op 8 uur aan laadtijd. Bij een oplaadpunt zal dit ongeveer 2 uur duren. Wanneer je gebruik maakt van een snellaadpaal moet je met 30 minuten weer helemaal geladen zijn.

Wat betaal je?

Het aanvragen van een openbare laadpaal kost niets. Om de prijs van elektrisch laden te duiden, moet je allereerst onderscheid maken tussen de exploitant van de laadpaal en de leverancier van de stroom. De exploitant vraagt een bepaald bedrag voor het gebruik van de laadpaal. Sommige - maar niet alle - stroomleveranciers vragen daarbovenop nog weer een bedrag. Dus daar ontstaan de eerste verschillen.

Binnen de grote gemeentes vallen de verschillen wel mee, zij hebben namelijk een vastgestelde prijs. De kleinere gemeentes niet. Die maken gebruik van vier verschillende manieren om de prijs te bepalen:

  • kWh-prijs
  • Starttarief
  • Uurprijs

Abonnementskosten laadpas

Er is helaas volledige willekeur in welke gemeente / exploitant / leverancier welke regels hanteert. Het kan dus zijn dat je bij de ene laadpaal een hoger tarief betaalt dan bij de laadpaal die 200 meter verderop staat. De prijzen verschillen van 20 cent tot een paar euro per kWh, en soms betaal je een starttarief. Maar nergens staan die prijzen op voorhand vermeld. Je weet dus pas wat je betaalt als je je auto aansluit. Een aantal leveranciers heeft een app waar ze informatie over de prijs geven. Die kan je in de gaten houden, maar ook van die informatie kan je niet helemaal op aan.

Waar staan de laadpalen?

Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen. Je ziet de dichtstbijzijnde laadpaal bij jou in de buurt, maar kunt ook op adres zoeken. Bovendien kun je het type voertuig instellen waarvoor je een laadpunt zoekt. De website laat zien of een laadpaal in gebruik is. Verder wordt op de website uitgelegd hoe je deze informatie kunt gebruiken op je smartphone of navigatiesysteem. Je kunt hier ook reviews lezen of zelf achterlaten.Via Social Charging App kunnen gebruikers van elektrische voertuigen met elkaar communiceren en een laadpaal delen. Kijk voor meer informatie op http://www.social-charging.com.

Wat kost parkeren bij een laadpaal (parkeertarief)

Voor elektrische auto’s die in een betaald parkeergebied of in een parkeergarage opladen, moet parkeergeld betaald worden. Voor het parkeren in een betaald parkeergebied gelden dezelfde regels als voor gewone auto's.

Hoe veilig is het?

Op het moment dat er geen auto aan de laadpaal is aangesloten, is het oplaadpunt volledig spanningsloos. De stroom wordt pas geactiveerd, als er een auto aangesloten staat. Als de kabel wordt aangesloten, vergrendelt eerst de stekker. Daarna gaat de stroom pas stromen. De kabel kan alleen ontgrendeld worden met een pas. Eerst gaat het stroom uit en daarna ontgrendelt de kabel. De laadpaal is dus erg veilig en kinderen kunnen er gewoon omheen spelen. Er zal geen elektrische schok zijn als het stopcontact van de paal wordt aanraakt.

Wat gebeurd er na het plaatsen van jouw aanvraag?

Een medewerker van Gemeente gaat jouw aanvraag in overweging nemen. Daarbij wordt er gekeken naar de geschiktheid van de locatie, de hoeveelheid andere oplaadpunten in de buurt en of je voldoet aan alle voorwaarden.

Dit proces, plus het plaatsen van de laadpaal, kan enkele maanden in beslag nemen.


Wanneer kun je een openbaar oplaadpunt aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor het (laten) plaatsen van een openbaar oplaadpunt moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.